lauantai 5. syyskuuta 2015

Saalisleikkikoulutuksessa

 Käytiin Susirajan lappalaisten järjestämässä Salme Mujusen saalisleikkikoulutuksessa. Ensin oli parin tunnin luento koiran vieteistä ja saalisvietin luonteesta sekä saalisleikin oikeasta suorittamisesta. Jos oikein muistan, oikeassa suorittamisessa on neljä vaihetta: leikki, jossa kahta samanlaista lelua heitetään aina siihen suuntaan, johon koira on menossa. Lelu heitetään matalalla maata viistäen ja siihen pitäisi ennen heittoa saada sellainen jänismäinen pomppiva liike. Jalkojen ja käsien asento oli oleellinen. Saalistaminen päätetään kutsumalla koira toiseen leluun, jota myös pidetään ihan tietyllä tavalla. Sitten koiraa "keinutetaan" lelussa edestakaisin, minkä jälkeen vasemmalla kädellä tartutaan koiran kaulassa olevaan ohueen hihnaan ja lähdetään kulkemaan ympyrää tiukassa narussa, koira lelu suussa. Lopuksi siirrytään koiran sivulle, ihan kiinni koiran kylkeen ja aletaan silittää sitä hyvin rauhallisesti kunnes se pudottaa lelun ja on täysin rentoutuneessa tilassa. Siis jotenkin niin. Oleellista taisteluleikissä on koiran rohkeus ja röyhkeys, joiden avulla se sekä saalistaa että lopussa taistelee.

Luennon jälkeen treenattiin ensin ilman koiraa kaikkia leikin vaiheita ja sitten kymmenen koiraa pääsi harjoittelemaan - tai oikeastaan ihmisethän siinä harjoitteli. Tassun kanssa saalistus sujui odotetusti hyvin, vähän siinä oli rytmityksessä ongelmia eikä Tassu aina heti pudottanut, mutta ihan ok ensimmäiseksi kerraksi. Myös yhteen patukkaan iskeytyminen ja siitä taistelu menivät hyvin. Sen sijaan sitten lyhyessä narussa kuljettaminen ei onnistunut, Tassu alkoi vikuroida kun naru kiristyi eikä halunnut tulla matkassa ja se olisi halunnut jäädä suolistamaan saalistaan, mikä siis pitää estää juuri kireällä hihnalla. Myöskään rauhoittumisesta ei tullut yhtään mitään kun Tassu kiemurteli ja alkoi hammastella. Kouluttaja totesi, että se on aika tyypillistä pennuille ja molemmat ongelmat poistuvat harjoittelemalla. Muuten kouluttaja piti Tassua hienona pentuna, reipas, rohkea, röyhkeä, innokas ja taisteluhaluinen.

Leikkiä ja siihen koko ajan annettuja ohjeita videoitiin (Tuuli Komulainen), tässä pari pätkää. Niistä näkee myös miten emäntä ei ihan ole aina tilanteen tasalla.

Ensimmäisessä pätkässä saaliin perässä juoksemista'

Tassu leikkikoulussa, osa 1

Toisessa pätkässä "keinuttamista" eli taistelua saaliin kanssa

Tassu leikkikoulussa osa 2

Kolmannessa pätkässä yritetään kulkea saalis suussa kireällä hihnalla

Tassu leikkikoulussa osa 3

Lelujen heittelyä voidaan jatkaa kunnes koiran vauhti alkaa hiljetä mutta parempi lopettaa vähän liian aikaisin kuin myöhään. Jos leikillä on tarkoitus nostaa virettä, ennen suoritusta tehdään vain innostaminen eli lelun näyttäminen ja suorituksen jälkeen leikki leikitään loppuun. Kun koira edistyy esimerkiksi tokossa, aletaan ketjuttaa takaperin liikkeitä loppumaan leikkiin - ensin yksi liike tai sen osa, lopuksi koko tokosuoritus. Koira oppii odottamaan leikkiä suorituksen ajan, jolloin sen vire pysyy koko ajan korkealla. Jos pitää laskea virettä, leikki leikitään kokonaisuudessaan ennen suoritusta. Tätä täytyy ruveta kokeilemaan, luonnollisesti vireen nostamismielessä.

Koulutus oli yllättävän hauska ja koiria oli joka sorttia. Yksi teki täydellisen leikin alusta loppuun, muutama ei ruvennut leikkimään ollenkaan vaikka niitten kanssa yritettiin mitä tahansa, monet onnistuivat jossain leikin osassa.

3 kommenttia:

  1. Eka video avautui mutta noita kahta muuta ei koneeni näyttänyt. Hyvännäköinen koira sulla:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olin unohtanut painaa Julkaise -nappulaa. Näkyivät vain mulle. Nyt pitäisi näkyä, luulisin.

      Poista