sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Monenlaista tottelemista

Perjantaina rallissa ohjattu treeni. Kaksi radanpätkää, joilla jääviä, puolenvaihtoja, peruttaamista vierellä ja edessä ja jotain varmaan muutakin. Jäävät eivät olleet Raikulle vaikeita, mutta muuta kovasti hankalaa siellä oli. Edessä peruuttamista tehtiin ensimmäistä kertaa liikkeen osana eli koira seuraamisesta eteen seisomaan ja siitä peruuttamaan. Raiku on oppinut, että seuraamisesta tullaan eteen istumaan, joten seisomista piti oikein käskyttää. Peruminen sujui ihan hyvin, mutta matkaa pitää saada pidemmäksi, se on kolme koiran mittaa eli Raikulla aika pitkä matka. Puolenvaihto edestä ei sitten edelleenkään onnistunut - paitsi kun ohjaaja otti Raikun, seurautti ja laittoi vaihtamaan puolta edessä ihan ilman mitään vaikeuksia. Ongelma on siis minun ohjauksessani, yllätys yllätys. Kun radoissa oli paljon vaikeaa ja uutta, Raiku meinasi alkaa hyytyä mutta tsemppaamalla se teki kiltisti loppuun asti.

Tunnista jäi vartti käyttämättä ja vein sitten Tassun halliin. Samaan aikaan siinä rakennettiin rallirataa alkeiskurssia varten, ja tämä häiriö oli Tassulle kova paikka. Sain sen kuitenkin monta kertaa perusasentoon ja menemään maahan ja heittelin palloa, jota kävi tarjoilemassa radanrakentajalle. Tuli kuitenkin kutsusta. Sitten alkoi joku haju saada Tassun valtoihinsa joten hetki leikittiin repimisleikkiä ja lähdettiin pois.

Tänään JoAn omatoimitokoryhmässä. Kentällä oli kerralla kaksi koiraa, mutta Raikulle se on ihan sama. Tehtiin ensin ohjattua noutoa, jossa kapulat ekaa kertaa selvästi merkin takana. Ensin Raiku ei ymmärtänyt yhtään mitä sen piti tuoda, mutta kun kapula näytettiin uudestaan, toi innokkaasti. Toisella toistolla jo ihan hieno, onnistui molempiin suuntiin, palautus aina narupalloon ja Raiku oli ihan liekeissä. Sitten pitkästä aikaa tunnari. En huomannut antaa mitään ohjetta ja kun käännyin, maahan oli laitettu parikymmentä tunnaria sikin sokin. Ei ole Raiku sellaista tehnyt kuin joskus ajat sitten ja silloin se otti hädissään ensimmäisen suuhun sattuneen ja korjauskerralla jäi seisomaan tunnareitten viereen tekemättä mitään. Nyt se meni kapuloille, haisteli tosi pitkään, jokaisen kapulan ainakin kahdesti ja nosti oman! Se oli aika polleaa. Tämän jälkeen pari ihan täydellistä ruutua. Tosi hyvä setti.

Tässäkin treenissä loppuun jäi vähän aikaa kun hallissa oli vain yksi koira tekemässä toista kierrosta. Tassukin pääsi taas halliin - sillä on kova veto sinne, joten sen mielestä siellä on kivaa. Toisella puolella hallia treenattiin agilitya ja hallissa oli paljon ihmisiä, joten alku meni rempoessa ja haukkuessa. Naksuttelin ihan kaikesta mitä Tassu teki ja muutaman minuutin päästä se tuli eteen kontaktiin. Siitä sain sen perusasentoon. Sitten se taas hairaantui katselemaan koiria ja naksuteltiin siitä. Otti uudestaan kontaktin ja tehtiin kaukoja nenästä ohjaten, niihin se pystyikin yllättäen tosi hyvin keskittymään, ehkä siksi että niitä on kotona tehty niin paljon. Lopuksi vähän leikittiin ja mentiin pois jakapalloa treenaavien nuorten jaloista. Ei se auta kuin jatkaa tätä häiriönsietotreeniä, kyllä se siitä jonain päivänä. Ilman häiriötähän Tassu tekee aika pitkäänkin keskittyneesti, joten jatketaan häiriöttömässä tilassa vaikeampien juttujen tekemistä ja häiriössä vain kontaktia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti