sunnuntai 7. lokakuuta 2012

PIritta Pärssisen tokokoulutuksessa

Tänään mentiin eilisen tokokokeen tuomarin koulutukseen. Jokaisella koiralla oli 2x15 minuuttia. Ensimmäisellä jaksolla treenattiin oikeaa luoksetulon asentoa, se kun Raikulla on hukassa, mikä sitten näkyy noudoissakin. Alkuun tehtiin siten kuin silloin kun aloitettiin: Raiku kutsuttiin jälkojen välissä olevaan leluun. Sitten niin, että Raiku tuli eteen istumaan, jonka jälkeen heti lelu jalkojen välistä. Sitten harjoiteltiin eteen tuloa sivulta: jalat vähän harallaan, askel taakse, samalla kutsu tänne ja lelu jalkojen välistä. Näitä kehotettiin tekemään sekalaisissa järjestyksissä, ja myös kutsua vinoista suunnista läheltä. Sitten kun nämä onnistuvat, samat harjoitukset noutokapula suussa, ja lopputuloksena pitäisi olla tiivis ja suora edessä istuminen kapulan kanssa tai ilman. Ongelma on kouluttajan mukaansyntynyt liian nopeassa siirtymässä lelupalkasta suoraan eteentuloon. Kun näiden harjoitusten jälkeen oli vielä vähän aikaa, katsottiin avon kaukot. Käytin takapalkkaa, ensin läheltä ja sitten vähän kauempaa. Sitten käskettiin tekemään ilman käsimerkkejä ja kas, ei mitään ongelmaa! Kehotettiin vaihtelemaan matkaa ja jättämään välillä käsimerkki pois, välillä antamaan sanallinen käsky ja käsimerkki, ja välillä tekemään pelkällä käsimerkillä.

Toisella setillä katsottiin luoksetulon pysäytystä ja tottiksen eteenmenon maahanmenoa. Luoksarin pysäytyksen näytin ensin takapalkalla. Matka oli normaalipituinen ja pysäytysmerkki puolivälissä. Annoin pysähtymiskäskyn ja Raiku otti kaksi iloista hyppelyloikkaa ennen pysähtymistä. Sama toisella kerralla. Sitten käskettiin antamaan pysähtymiskäsky lähempänä ja silloinhan Raiku pysähtyikin kuin seinään. Tätä kehotettiin jatkamaan niin, että pysähtymiskäskyä aletaan vähitellen antaa kauempana itsestä. Mitään  ongelmaa ei kouluttaja tässä nähnyt. Lopuksi harjoiteltiin vielä eteenmenon maahanmenoa. Tällä kertaa namialusta vietiin eteen ja lähetin koiran puolivälistä ja kohdalla käsky maahan. Toimi. Sitten lähetys sivulta ja käsky suunnilleen heti kun oli lähtenyt, ei ongelmaa. Matkaa pidennettiin ja käsky lähellä namikuppia, edelleenkään ei ongelmaa. Tästä sitten jatketaan namipurkki kauemmas, maahankäskyjä milloin missäkin ja välillä tietenkin suoria lähetyksiä purkille.

Kouluttaja totesi, että Raikun kouluttaminen on helppoa, kun se on niin tottelevainen ja suoraviivainen koira, joka ei sen kummempia mieti vaan tekee sen minkä osaa. Semmoinenhan se :) Ja tuli taas uusia ajatuksia ja uutta treeni-intoa, eli hyvä koulutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti